Enköpings parker

Guide pratar inför grupp i en av Enköpings parker

Foto: Enköpings kommun

Välkommen till Enköpings parker! Vi är mycket stolta över vår gröna stad där människor kan mötas.

Här kan du botanisera i vackra parkmiljöer, alla med olika karaktär. Vi fortsätter att utveckla Enköpings parker och att skapa fler spännande platser. Vi hoppas att du hittar din egen favoritplats!

Enköpings parker erbjuder flera hundra varianter av perenner, lökar och prydnadsgräs. Vi använder dem generöst i stora planteringsytor. Tillsammans med träd och buskar ger de dig upplevelser av färger, former och förändring. Du kan vandra från den ena parken till den andra för att upptäcka att alla är olika. En del är små fickparker, andra är större parker för lek och picknick. Kronan på verket är Drömparken med över 200 olika perenna växter. Även i rondeller och på gator och torg använder vi högvuxna och frodiga växter. Det gör att hela stan känns inbäddad i grönska.

Du kan läsa om alla Enköpings parker i vår digitala besöksguide.

Parkguidningar

Parkguidning till fots
Du leds genom flera utav parkerna av en av våra duktiga parkguider. Guiden berättar om parkernas olika karaktär, om bakgrund och syfte med de olika anläggningarna. Du får också veta mycket om de olika växterna som finns, om anläggning och om skötsel och underhåll.

Du kan välja mellan en eller två timmars parkguidning. På den korta guidningen promenerar du en knapp kilometer och ser 5 parker. Den längre parkguidningen är en promenad på cirka 2 kilometer då du hinner upplever 10 parker. I guidningen ingår ett kit med material bestående av broschyr om Enköpings parker, karta över stan med parkernas läge och ett häfte med växtförteckningar och planer.

Båda rundorna är tillgänglighetsanpassade och du kommer fram med rullstol och permobil. Vi använder högtalare om gruppen är större än tio personer. De flesta gathörn och passager är markerade med taktila plattor för att underlätta för synskadade.

Parktåget
Guidad tur med minitåg genom stadens parker. På turen får du uppleva de allra flesta utav stadens parker. Beroende på årstid och blomning läggs turen så att du får uppleva det som för tillfället är vackrast. En guide följer med på tåget och berättar om det du ser under turen. På något ställe görs ett stopp och du erbjuds att kliva av tåget för att komma närmare växtligheten och då också få möjlighet att ställa frågor till guiden. Turen tar cirka en och en halv timme.

Guidningar för allmänheten
Vi startar upp guidningarna i maj 2018. Först ut är magnoliavisning med Stefan Mattson den 5 maj och sedan kommer guidning med parktåget igång under lördagar i maj och juni. Under högsäsongen i juli till augusti kan vi erbjuda guidningar nästan alla dagar i veckan.

Datum och tider hittar du i evenemangskalendern.

För grupper

Vi kan ta emot bokningar för grupper hela året om. Det går att boka guidning både för grupper på utflykt/resa och för studiebesök. Vi anpassar guidningen till gruppen. Det går att välja på en eller två timmars parkvandring eller tur med parktåget. Välkommen att ta kontakt med oss på Turistinformationen 0171-62 50 40 eller direkt med parkguidningsverksamheten på 0171-62 53 50 för mer information.

Trädgårdsdagen

Med upp emot 15 000 besökare är Trädgårdsdagen ett av Enköpings största årliga evenemang.

På Trädgårdsdagen kan du besöka utställare, lyssna på föreläsningar, få information eller köpa olika gröna produkter. På matmarknaden ”Smaka på Enköping” kan du smaka på både ekologiskt och närodlat. Med en grön tråd knyter vi ihop trädgård och mat med ett hållbart samhälle och en hälsosam livsstil. Under dagen anordnas flera aktiviteter för barn. Det är fri entré till Trädgårdsdagen.

Trädgårdsdagen

Ladda ned


Turist information

Enköpings
turistinformation

Besök: Rådhusgatan 3, Enköping
E-post:
turism@enkoping.se
Telefon: 0171-62 50 40

Öppet
Måndag stängt
Tisdag-fredag 10-16
Lördag 11-15
Söndag 11-15

Facebook
Upplev Enköping på Instagram

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.