Fler bygglovsärenden 2020

Publicerad

Ett år med inställda semestrar och mer tid hemma på grund av pandemin resulterade i betydligt fler bygglovsärenden.

- Tidigare hade vi öppet hus där vi tog emot besök om man behövde hjälp med sitt ärende. I och med restriktionerna om avstånd och att inte samla människor i grupp tog vi tidigt beslut om att sluta bjuda in till fysiska möten, berättar Christina Gortcheva, avdelningschef på Miljö- och byggnadsförvaltningen.

Eftersom behovet att finnas tillgängliga utanför kontorstid fortfarande fanns gjorde de om till digitala öppet hus på kvällstid. Då finns handläggare på plats för att svara på frågor över telefon eller mejl kring specifika ärenden och allmänna frågor kring bygglov och enskilt avlopp.

- Det har fungerat bra i stort tycker Gustav Monie, som arbetar som bygglovshandläggare. Visst är det lättare att göra sig förstådd när man träffas fysiskt men vi har lärt oss mycket på vägen om hur man bäst kommunicerar digitalt.

I vår fortsätter den digitala varianten och eftersom det förväntas bli många semesterprojekt till sommaren har man valt att skjuta på perioden för att kunna finnas tillgängliga närmare sommaren. Så mellan februari till mitten av juni kommer det pågå digitala öppet hus. På grund av den fortsatta ökningen av covid-19 kommer man inte att kunna boka in ett fysiskt möte, utan allt måste ske per telefon och mejl om det inte är absolut nödvändigt.

- Förutom en önskan om att alla får en god fortsättning vill jag också passa på att tipsa lite kring att ansöka om bygglov, avslutar Christina. Se till att allt är ifyllt i ansökan på rätt sätt och att den är komplett när den skickas in. Information finns på enkoping.se. Hör av er till oss om det är något ni inte förstår. Vi har sett under året att många skickar in uppgifter vartefter till ett och samma ärende. Det kan bli dyrare och kan ta längre tid om man skickar in handlingarna en efter en eller om vi behöver begära handlingar om och om igen. Så samla ihop alla bilagor som du behöver innan du börjar skicka in för ett bygglov. Så god fortsättning på det nya året och börja gärna planera redan nu vad ni tänker er för sommarprojekt där hemma så ni kan skicka in era bygglovsansökningar i tid!

Foto på människor som snickrar.