Livsmedelsinspektörernas vardag

Publicerad

Träffa Hanna och Ida som arbetar som livsmedelsinspektörer i Enköping, de kontrollerar verksamheter som hanterar livsmedel i kommunen.

Varje år görs cirka 300 planerade livsmedelsinspektioner runtom i Enköping. Det kan exempelvis vara på restauranger, kaféer och skolor, inom äldreomsorgen eller hos grönsakshandlaren på torget.

– Hur många timmar vi lägger ner och hur ofta vi besöker varje verksamhet beror på riskfaktorn, berättar Hanna Smidvik och Ida Butler, livsmedelsinspektörer på kommunen. Om man till exempel hanterar rått kött är risken större och man får oftare kontroller än om man bara säljer färdigförpackade livsmedel. Vi hjälper också verksamheterna med att hitta bra rutiner för att hantera livsmedel säkert.

Viktigt att livsmedel presenteras rätt

När de får in klagomål kan det även bli oplanerade besök. Många gånger handlar det om verksamheter som inte har registrerat sig eller misskött sig på annat sätt.

Något annat som är viktigt är hur man presenterar sina livsmedel.

– Om man beställer en grekisk sallad med fetaost på en restaurang ska det vara just fetaost man får på tallriken, fortsätter Hanna. Man ska heller inte marknadsföra sina livsmedel falskt, som att till exempel säga att ett visst livsmedel gör dig mindre sjuk eller inte skriva ut ordentligt vad det innehåller. Att inte ha en tydlig innehållsförteckning kan göra att någon som är allergisk blir allvarligt sjuk och är därför också en viktig del av våra kontroller.

Alla ska bli bedömda likvärdigt

Det är viktigt med en samsyn mellan alla kollegor. Att det ständigt pågår diskussioner de emellan även om de oftast åker ut till verksamheterna en och en.

– Alla ska bli likvärdigt bedömda här i Enköping, säger Ida. Jag tycker att vi gör ett viktigt arbete för enköpingsborna men även för verksamheterna vi kontrollerar. Vi vill stötta dem på bästa sätt och vill inte störa under stressiga perioder om vi inte behöver. Vi anpassar alltid tiden för vårt besök beroende på vad det är som vi ska kontrollera, så att det blir så bra som möjligt för alla inblandade.

Roligt och varierande arbete

De avslutar med att berätta hur roligt det är att få träffa så olika företagare, både små och stora. Många är väldigt passionerade och vill visa upp och berätta om sin verksamhet, vilket ofta är både inspirerande och lärorikt.

– Vi har ju det gemensamt med dem vi möter att vi älskar mat och bryr oss om att våra kunder och medborgare ska få bra mat. Vi har samma mål och om jag kan bidra till att hjälpa och stötta en verksamhet med sitt mål så är det ju det bästa, avslutar Hanna.

Hållbar livsmiljö

Livsmedelsinspektioner är en del av arbetet med kommunfullmäktiges långsiktiga mål om hållbar livsmiljö.

Läs mer om kommunfullmäktiges långsiktiga plan på webbplatsen Enköping Växer