Magnolior

I Enköping finns ovanligt många magnolior. De första planterades under 1980-talet. Dessa har nu växt till sig i storlek och blommar rikligt varje år, om inte frosten skadat blommorna.

Mest magnolior finns i Klosterparken, där kan du njuta av Magnolia kobus/japansk magnolia och Magnolia stellata/stjärnmagnolia och olika korsningar dem emellan. Det är bland annat sorter som Wadas memory, Leonard Messel och Merril. Dessa magnolior är den typen som blommar på bar kvist tidigt på våren.

I Klosterparken, Skolparken och i Drömparken finns också andra magnolior med sortnamnen Galaxy, Genie, Wild Cat och Lennei Alba.

Det finns även Magnolia obovata/junimagnolia och Magnolia acuminata/poppelmagnolia på några ställen i Klosterparken och i Skolparken. Denna typ av magnolia får först sina gröna blad på våren och blommar sedan i juni med stora, ibland oerhört stora blommor i vitt, gult, rosa eller rött.

Magnolia sieboldii/buskmagnolia finns också planterad på många ställen runt om i parkerna. Den har vita, nästan stiliserade blommor i juni men blommar även sporadiskt senare under sommaren.

Mellan 2015–2017 planterades ytterligare magnolia i Enköpings parker, främst i området runt Drömparken och Strömparterren. Dessa är under etablering och kommer först om några år att ha växt till sig och börjat blomma rikligt.


Magnolia x hybrid

Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’