Upptäck friluftslivet
i Enköpings kommun

Platsen Enköping erbjuder vackra parker, variationsrik natur och spännande naturområden att upptäcka. Närheten till Mälaren ger goda möjligheter till sol och bad på sommaren.

Vad är friluftsliv? Innebörden av begreppet friluftsliv varierar för olika människor. För många betyder friluftsliv en skön promenad i skog och mark, en löptur på slingrande skogsstigar. För andra betyder det en utflykt för att plocka bär och svamp. Men det kan också vara att cykla på landsväg eller cykla MTB bland stock och sten i skogen. Andra tycker om att jaga, fiska, skåda fågel, hitta ovanliga arter, paddla, bada eller grilla vid en fin plats i naturen. För vissa är det att påta i sin trädgård och kanske få inspiration från någon av kommunens alla parker. Om friluftsliv skulle sammanfattas i en mening kanske det skulle låta så här: "Friluftsliv är vistelse utomhus i natur- och kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelse utan krav på tävling."

Så många som möjligt ska ha nära till naturen – oavsett vem man är och var i Sverige man bor. Allemansrätten är en viktig förutsättning för friluftsliv. Den stödjer möjligheterna och tydliggör skyldigheterna för människors vistelse i naturen.

Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats

Friluftslivets år 2021

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta fram och visa upp friluftslivet. Att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Friluftslivets år 2021 ett stort samarbetsprojekt mellan organisationer och personer som vill delta i arrangemanget. Satsningen har kampanjnamnet Luften är fri. Totalt är det cirka 150 medaktörer som arrangerar aktiviteter under Friluftslivets år 2021 och kampanjnamnet Luften är fri. Aktiviteterna genomförs över hela Sverige och är öppna för alla.

Passa gärna på att utmana dig själv och andra att utforska nya friluftintressen och naturområden under 2021.

Mer information och tips på aktiviteter

På sidan Luften är fri finns tips på aktiviter och mer information om friluftliv

Besök webbplatsen för Luften är fri

På Naturvårdsverket finns fördjupad information om Friluftslivet år.

Besök Naturvårdsverkets webbplats

Upplandsstiftelsen tipsar om aktiviteter kring Friluftslivets år 2021.

Besök Upplandsstiftelsens webbplats

Bild på en spång i naturområde.

Foto: Anders Lindholm