Parker

Upptäck någon av de vackra parkerna i Enköping. Den mest kända är Drömparken men det finns gott om andra parker att upptäcka. Vilken blir din favorit?

Enköping har en stolt historia som parkernas stad med många vackra parker både i staden och i tätorterna. Parkerna varierar med olika teman och växtlighet. Enköping är mest känd för Drömparken, men också för exotiska träd, fickparker och vackra perennplanteringar. Fickparker är små parker, som krypin mitt inne i staden.

I blickfånget - Drömparken

Enköpings mest kända park, Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och den invigdes 1996. Parkens perenner är sammansatta för att efterlikna naturen. De är planterade i stora, täta och oregelbundna sjok för att förstärka känslan av att vara nära naturen. Parken kännetecknas också av kraftfulla former och starka kontraster. Formerna finns tydligt i de höga cylinderformade bokhäckarna och höga perenner ger finstämnda mönster, rytmer och färger. Perennernas variation under säsongen är ett av parkens kännetecken, men också lökväxter i olika former skapar karaktär innan perennerna har tagit över. Även efter blomningen behåller parken sin skönhet med fröställningar och vissnande växtdelar.

Guidad vandring i Enköpings parker

Följ med på en gudiad tur genom fem parker och en promenaden på en knapp kilometer. Guiden berättar om parkernas olika karaktär och bakgrund. Du får också veta mycket om de olika växterna som finns, om anläggning och om skötsel och underhåll.

Läs mer om parkvandringar i kommunens evenemangskalender

Hitta din favoritpark

Det finns mer än 20 olika parker att upptäcka. Vilken är din favorit?

Läs mer om hur du hittar de olika parkerna i Enköping

Bild på Drömparken i NEköping.

Foto: Elisabet Lind