Westerlundska gården

I huset bodde och verkade Dr Ernst Westerlund från 1868 fram till sin död 1924. Doktor Westerlund blev känd över hela Europa för att han botade människor med nervösa besvär.

Doktorn behandlade sina patienter bland annat med arbetsterapi och med ordinationer om promenader ute i det gröna. Varje patient fick sin egen ordination att promenera ett visst antal steg utmed en viss stig i Enköpings grönområden. Enköpings kommun har tagit fasta på doktorns idéer. Dessa går ju också helt i linje dagens folkhälsoarbete när människor rekommenderas dagliga promenader för att hålla sig friska. I Enköping arbetar vi vidare i dr Westerlunds anda.

Trädgården på Westerlundska gården renoverades 1995, den är inte återskapad i sitt ursprungliga skick. Däremot är trädgården anlagd i stil med hur trädgårdar såg ut i stadsmiljö vid förra sekelskiftet. Rundeln i mitten har man sett på gamla fotografier, syrénhäcken och de stora granarna är kvar från doktorns tid, staketet är identiskt med det som fanns förr medan lusthuset är nybyggt i gammal stil.

I urnor utanför huset finner du sommartid dr Westerlunds blomma eller rosengeranium som den också heter.

Under sommaren har Westerlundsällskapet visningar av doktorns mottagning och bostad. De har också sommarkafé i trädgården. För aktuella öppettider, kontakta Enköpings turistbyrå eller Westerlundsällskapet som driver muséet.