Park och trädgård i Enköping

Foto: Thomas Henriksson

Vid sidan om Enköpings kommuns kända parker finns flera fina privatägda parker och trädgårdar värda ett besök.

Inom kommunen finns flera slott, trädgårdar, plantskolor och parker som drivs av privata aktörer. De kungliga slotten Grönsöö och Ekolsund har båda majestätiska trädgårdar.

Grönssö slott
Slottsparken ligger söder om Enköping längs Mälarens strand och är öppen alla dagar och erbjuder Drottnings Kristinas lind från 1623, barockinspirerade terasser mot sjösidan, tuktade alléer och en blomstergård från 1920-talet. Slottsparken ingår i Swedish Society of Public Parks and Gardens, som består av de 30 främsta parkerna i Sverige. Guidning erbjuds.
Läs mer på Grönssö slotts webbplats

Ekolsunds slott
Gustav III:s sommarbostad under 1700-talet erbjuder en barockträdgård med de mesta av de gamla alléerna kvar. Här finns ett av landets största privata planteringar av både träd och buskar. Guidning erbjuds.
Läs mer på webbplatsen

Tuna trädgård
Handelsträdgård som odlar från frö och följer växten fram tills att kunden köper. Här finns de så kallade Enköppingsperennerna, de som används i stadens parker. Här säljs sommarblommor, kryddor, grönsaker, buskar och perenner.
Läs mer på webbplatsen

Alsta trädgårdar
Före detta handelsträdgård drivs som en inspirationsträdgård med utställningar, butik och kafé. I den gamla växthushallen som används som galleri klänger murgröna och vinrankor. Det mesta som sälja i kaféet lagas på plats.
Läs mer på webbplatsen

Härnevi plantskola
En gammaldags plantskola med trevligt äldre växthus i härlig miljö. Här finns trädgårdsmästare med gedigen kunskap om trädgårdsodling. Du kan handla sommarblommor, tomatplantor, krukväxter, perenner, träd, rosor, klängväxter och trädgårdstillbehör. På sommaren är den mysiga kaffestugan öppen på helgerna.
Läs mer på webbplatsen

Sörgården grönt
Ett familjeföretag som odlar KRAV-godkända grönsaker. Här kan du handla tomater, gurkor, kryddor, samt utplanterings växter och pelargoner. Under sommaren finns även litet kafé med glass, kaffe, te och dricka.
Läs mer på webbplatsen

Svartbäckens trädgård
En småskalig och hantverksmässig plantskola. Försäljning i gårdsbutik av grönsaker, snittblommor, fruktträd och bärbuskar.
Läs mer på webbplatsen

Hallonparken
Den natursköna gården erbjuder ekologiskt odlade hallon och försäljning av ett mindre sortiment av grönsaker och rotsaker. Under sommarhalvåret är även ett enklare kafé öppet. Alldeles intill har du det trevliga Kullabadet med grillplats.
Läs mer på webbplatsen

Hornuddens trädgård
En kravmärkt anläggning med trädgård, restaurang, kafé och butik. Ekokrogen är KRAV-certifierad på högsta nivå. Här serveras enkla och hållbara måltider och råvarorna kommer i huvudsak från egna odlingar. Restaurangen är öppen året runt, vid lågsäsong endast vid speciella tillfällen och för bokade sällskap.
Läs mer på webbplatsen

Läs mer om Enköpings kommuns kända parker.