FÖR FAMILJEN

Plocka bär och svamp

Äntligen är det säsong för bär och svamp. På med stövlarna så visar vi de bästa platserna!

Sommarens och höstens lockelser

Att ge sig ut och plocka bär eller svamp ger en märklig tillfredställelse. Med korgen full är det lätt att känna sig som en självförsörjande varelse redo att trotsa alla katastrofer. Antagligen är det våra urgamla instinkter från den tid människan levde som jägare och samlare som dyker upp till ytan. I Enköpings­trakten växer blåbär, lingon, hallon, smultron, tranbär och slånbär. Det sägs att man också kan hitta hjortron i de norra delarna av kommunen.

Blåbär

Blåbär är ofta ganska lätt att hitta, de trivs i skogen. Har det regnat mycket finns de på torrare mark. Har det däremot regnat lite, återfinns de i skuggig granskog och på sankare mark. Blåbär mognar från mitten av juli. Lingon finns det också gott om. De breder ut sig på torrare skogsmarker och mognar från slutet av augusti. De kan plockas ända tills frosten kommer.

Tranbär och slånbär

Tranbär, som är mer okända, liknar lingon, men växer på myrar och i skogskärr. De stora bären ligger halvt dolda direkt på vitmossan och smakar bäst efter den första frosten (eller när de legat i frysen). Oftast är de få men en handfull frysta tranbär med ångande het tjinuskisås är en exotisk dessert du inte glömmer i första taget.

Slånbär hittar du på de taggiga slånbärsbuskarna i brynet mellan åker och skog. Bäret är oerhört strävt innan frosten har slagit till men blir sedan god saft, sylt, gelé eller varför inte slånbärslikör?

Skogens guld – kantareller

Kantareller dyker ibland upp redan vid midsommar men de flesta svamparna börjar komma i augusti–september. Det bästa svampplockarvädret är en mulen dag utan regn. Är det varmt angrips svampen hastigt av larver, Karljohansvamp blir till exempel snabbt oätlig. Kantareller och trattkantareller har fördelen att de så gott som aldrig blir insektsangripna.

På svamputflykt har man oftast näsan i backen och är inte alltid helt uppmärksam på hur man går. Se upp så att du inte går vilse! Det finns stora skogsområden även i den här kommunen. Är du van vid att läsa karta och använda kompass, kan det vara bra att ta med, annars kan du välja att plocka i ett område som begränsas av åkrar, vatten eller vägar.

Foto på två händer med kantareller i.

Foto: Fabian Wiktor

Tänk på vad du lägger i korgen

När du plockar svamp ska du alltid vara helt säker på vad du lägger i korgen. Många vågar därför bara plocka kantarell och Karljohansvamp, men om du tar med dig en svampbok kan du ta ut svängarna lite mer.

Det är inte alltid lätt att veta var svampen finns. Den plats som ett år har varit översållad kan nästa år vara helt tom. Svamptillgången varierar beroende på mängden regn. En tumregel är att leta i lite äldre bland- och barrskogar. Äldre skogsbilvägar är också bra svampställen. Torra år kan blötare partier invid bäckar och kärrkanter vara goda områden, medan det regniga år kan växa rikligt med svamp på tallhedar och hällmarker.

Undvik kalhyggen, mycket ung skog och rena våtmarker, där växer det sällan eller aldrig någon svamp. I Enköpingstrakten finns många bra svampskogar, ett exempel är Härjarö naturreservat.

Hitta din svampskog i Enköping

Se alla naturresarvat och naturområden i Enköping