Fjärd­hundra­land

Njut av den lokalproducerade maten, vackra trädgårdar och charmiga gårdsbutiker.

Foto: Thomas Henrikson

Äkta mat och kultur- och natur­upplevelser

Doftande nybakt bröd, välmarmorerat kött, färska grönsaker och goda ostar. Småskaligt producerade livsmedel hittar du gott om i trakterna av Enköping. Med utgångspunkt i Enköpings landsbygd utvecklas destinationen Fjärdhundraland som samlar utflyktsmål centrerade kring äkta mat tillsammans med kultur- och naturupplevelser. Här är det lätt att göra en utflykt med maten i centrum. Det finns många gårdsbutiker, självplock och kaféer där du köper färska varor direkt från gården.

Foto på Landsberga gårdsbutik i Fjärdhundra. Utanför butiken syns människor och som står och sitter vid bord.

Foto: Fjärdhundraland

Välsmakande och nyttig mat

På flera ställen kan du träffa djuren. Se grisarna böka, hönsen picka eller se en kos omsorg om sin kalv. Då är det inte svårt att förstå att välmående djur går hand i hand med välsmakande och nyttig mat. Enköpings kommun ligger i ett gammalt kulturlandskap där bönderna brukat den bördiga leran i mer än tusen år. Här finns en lång och obruten tradition där gårdarna än idag ligger på samma mark som på järnåldern. Ibland har de gått i arv från generation till generation under århundraden.

Foto grönsaker och blommor på ett bord

Foto: Fjärdhundraland

En utflykt med maten i centrum

Idag flyttar det också in alltfler nya landsbygdsföretagare och mathantverkare som med stor drivkraft och engagemang arbetar med att producera och förädla kött, grönsaker och mejeriprodukter. När du handlar i en gårdsbutik behöver du inte fundera över ursprungsmärkning eller tillsatser. Oftast möter du producenten själv som kan ge dig svar på alla dina frågor och gärna berättar om matens väg från jord till bord. Här träffar du människor som brinner för god mat, personlig service och en levande landsbygd!

Läs mer om vad som finns att upptäcka på Fjärdhundralands webbplats