Köpa bostad, tomt eller tomträtt

I kommunen finns många villor, bostadsrätter och tomter att köpa, både i stadsmiljö, på landet och vid sjönära läge. De senaste objekten finns på Hemnet eller hos de lokala mäklarna.

I Enköpings kommun finns en unik chans att köpa ditt drömhus. Hitta en gammal hästgård i härligt lantlig miljö eller köp ett nybyggt hus i nybyggarland.

Kommunen har ibland också några tomter till salu. Länets mäklare erbjuder också tomter som du kan köpa. På mäklarnas gemensamma webbplats Hemnet hittar du lediga bostäder och tomter i Enköping.

Om du vill bo i ett nytt småhusområde nära både natur och stads- och strandliv kan Bredsandsterrassen och övre Bredsandsskogen vid Mälaren vara ett bra alternativ. I centrala Enköping finns Åkersberg som är granne med golfbanan. I Örsundsbro, mellan Enköping och Uppsala, finns ett nytt bostadsområde vid Salnecke Park. I Skolsta och på Grillbyängen finns det också tomter att köpa.

Om du vill veta mer om en tomt och vad som gäller för den, kan du titta under "Enköping växer". Där finns översiktliga planer och detaljplaner.

Hitta på sidan

Med en tomträtt ger kommunen dig rätt att använda en tomt som kommunen äger. Du kan överlåta en tomträtt till en ny ägare eller köpa loss tomten från kommunen.

Du som bor på en tomträtt har i stort sett samma rätt att använda marken som den som äger marken själv. Det inne­bär att du kan sälja huset som står på marken och även pantsätta fastig­heten. Du betalar en avgift till kommunen varje år, en så kallad tomträtts­avgäld.

Kommunen skickar ett nytt avtal till dig 18 månader innan det nuvarande avtalet går ut. Avtalet behöver vara påskrivet senast ett år innan det nuvarande avtalet går ut.

Köpa loss tomträtt

För dig som äger ett småhus blir kostnaden för att köpa loss tomträtten 75 procent av det marktaxeringsvärde som gäller när du lämnar in din intresseanmälan. Marktaxeringsvärdet är värdet på marken. Det är Skatteverket som bestämmer marktaxeringsvärdet. Du ser vad värdet är på det beslut om fastighetstaxering som de skickar till dig.

​Om du och kommunen inte kommer överens om villkoren i det nya avtalet måste den som vill ha en ändring av villkoren vända sig till en domstol.

Dra av avgiften i deklarationen

Du får dra av avgiften för tomträtten i deklarationen. Varje år får du en kontrolluppgift från kommunen där det framgår vilken avgift (avgäld) du har betalat in under föregående år.

Överlåta tomträtt till ny ägare

Om du säljer ditt hus ska du överlåta tomträtten till den nya ägaren.

Just nu finns en tomt kvar i Åkersberg som kommer att säljas under 2021 efter att en fastighetsreglering har genomförts. Tomten kommer att säljas via mäklare, läs mer på Mäklarringens webbplats.